Список форумов Поговорим о Польше Поговорим о Польше
Уютный форум о Польше и не только - www.forum.opolshe.ru
 
 FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 

Помощь с информацией о бизнесе в Гданьске

 
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Поговорим о Польше -> ТРОЕГРАДЬЕ (Гданьск, Гдыня, Сопот) - Общие вопросы
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Автор Сообщение
феликс



Зарегистрирован: 20.02.2012
Сообщения: 12

СообщениеДобавлено: Пн Ноя 10, 2014 4:03 pm    Заголовок сообщения: Помощь с информацией о бизнесе в Гданьске Ответить с цитатой

Доброго дня. Просматривал форум и не нашел информации. Подскажите хотим открыть небольшое кафе, или поставить прицеп-кафе. Вопрос 1. - У кого и где узнать про землю где хотим поставить прицеп. 2. - Где узнать сан нормы и куда обратиться. 3. Подскажите на какой сайт подать о приеме на работу. 4. Где посмотреть фирмы или найти бухгалтера. 5. Какой район Гданьска лучше для найма жилья и для ребенка. Также подскажите если открывать фирму например в Белостоке, то можно пройти сан станцию сразу или надо по месту ведения деятельности.
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Rain



Зарегистрирован: 07.01.2005
Сообщения: 21258
Откуда: Варшава/Москва

СообщениеДобавлено: Вт Ноя 11, 2014 10:55 am    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Пункт 1.
Думаю, что такие вопросы решает Urząd Miasta, а кто ж еще, если не он. Советую вот этот сайт: http://www.gdansk.pl/ Раздел бизнес и прочие контакты.

Пункт 2.
Обращаться нужно в локальное отделение Санэпида в Гданьске и поручить им разработку конкретного проекта под ваши параметры. Главный сайт: http://www.gis.gov.pl

Выдержка из закона о ведении гастрономии, чтобы далеко не ходить:

Zgodnie z ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001r.
Nr 63, poz. 634, z późn. zm.) tego typu działalność jest uznawana za produkcję i obrót środkami spożywczymi i podlega przepisom wymienionej ustawy oraz innym przepisom szczegółowym, dotyczącym wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności (ich wykaz jest dostępny na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego.

Zapis ustawy mówi, że środki spożywcze nie mogą być szkodliwe dla zdrowia lub życia człowieka, zepsute ani sfałszowane. Ponadto regulacji i kontroli podlegają:

stan techniczny budynków czy pomieszczeń, w których odbywa się produkcja lub obrót środkami spożywczymi oraz ich instalacji,
jakość wody przeznaczona do celów spożywczych i gospodarczych,
gromadzenie i przechowywanie odpadów z produkcji żywności,
narzędzia, urządzenia i wyposażenie zakładu (baru, restauracji, etc.),
osoby wykonujące pracę przy produkcji i w obrocie z żywnością.

Osoby biorące udział w procesie produkcji lub obrocie muszą posiadać kwalifikacje
w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie żywnością. Uznaje się, że osoby, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą, przygotowująca do pracy
w zawodach związanych z produkcją i obrotem żywnością albo posiadają dyplom mistrza
w tych zawodach lub zdały egzamin z zakresu podstawowych zasad higieny posiadają takie kwalifikacje (egzamin zdaje się przed komisją powołaną przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego).

Wymogi w zakresie warunków sanitarnych i zasad przestrzegania higieny przy produkcji
i obrocie środkami spożywczymi określa bardzo szczegółowo rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji
i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi
(Dz. U. nr 30, poz. 377 ze zm.). Dotyczą one terenu zakładu, budynku, instalacji, oświetlenia, wentylacji, rozmieszczenia funkcji, szatni, toalet, wody pitnej i na potrzeby gospodarcze, itd.
W zakładzie żywienia zbiorowego powinny być wydzielone odrębne pomieszczenia przeznaczone do mycia naczyń i sprzętu kuchennego, naczyń stołowych, pojemników (termosów) i tac. W szczególności zmywanie naczyń, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych i tac powinno odbywać się w kuchni (w aneksie lub na wydzielonym stanowisku). Wydawanie naczyń czystych, zwrot naczyń brudnych oraz usuwanie odpadów ze zmywalni powinno się odbywać w sposób zapobiegający krzyżowaniu się dróg czystych i brudnych naczyń oraz gwarantować łatwe usuwanie odpadów, bez konieczności przechodzenia przez inne pomieszczenia. W zakładach żywienia zbiorowego bez obsługi kelnerskiej zmywalnia naczyń stołowych powinna mieć bezpośrednie połączenie z salą konsumencką w celu odbioru brudnych naczyń stołowych oraz odrębne bezpośrednie połączenie z wydawalnią posiłków lub kuchnią. Jeżeli w zakładzie jest obsługa kelnerska, to zmywalnia powinna łączyć się bezpośrednio z rozdzielnią kelnerską, a rozdzielnia - z kuchnią. Wymaganie urządzania zmywalni naczyń stołowych nie dotyczy zakładów żywienia zbiorowego wydających posiłki w naczyniach jednorazowego użytku.

Sprzęt taki, jak: noże, szufle, łyżki, szczypce, widelce, deski, naczynia, powinien być wydzielony dla poszczególnych asortymentów artykułów spożywczych i nieuszkodzony. Blaty stołów i lady powinny być wykonane z materiału trwałego, gładkie i łatwe do utrzymania w czystości.

W zakładach takich, jak punkty małej gastronomii, kioski lub przyczepy kempingowe, powinny się znajdować:

1. umywalka do mycia rąk z doprowadzoną zimną i ciepłą wodą, mydło, ręczniki jednorazowego użytku lub suszarka do rąk,
2. zapas odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, przechowywany w oddzielnych miejscach,
3. sprzęt do utrzymania w czystości pomieszczenia i wyposażenia,
4. zapas środków do mycia i dezynsekcji w oznakowanych opakowaniach, przechowywany w wydzielonej szafie,
5. oddzielne miejsca na odzież i obuwie robocze oraz środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie osobiste pracowników,
6. zlewozmywak dwukomorowy z doprowadzoną zimną i ciepłą wodą.

Pracownicy, biorący udział w produkcji lub obrocie artykułami spożywczymi oprócz posiadania kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny musza się legitymować odpowiednim stanem zdrowia, potwierdzonym badaniami lekarskimi.
Zakład żywienia zbiorowego ma również obowiązek przechowywać próbki wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku (także np. wyrobów garmażeryjnych pochodzących z innego zakładu) oraz obowiązek udostępniania próbek organom Inspekcji Sanitarnej.
W celu uzyskania decyzji Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (zwanej popularnie sanepidem) pozwalającej na rozpoczęcie działalności gastronomicznej należy :
Ø uzyskać pozytywną opinię działu Nadzoru Zapobiegawczego, dotyczącą projektu zakładu, który przede wszystkim nie może służyć za miejsce zamieszkiwania lub noclegu ani prowadzenia działalności nie związanej z określonym zakresem produkcji i obrotu artykułami spożywczymi. Od 16.12.2002 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 12.04.2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r.; nr 75, poz. 696)
Ø po wykonaniu projektu odbywa się odbiór budynku. Jeżeli protokół z wizji nie wnosi zastrzeżeń, wydawana jest decyzja pozwalająca na rozpoczęcie działalności.
Ø Przedsiębiorca sam wykonujący pracę musi mieć aktualną książeczkę sanepidowską.
Ø W przypadku zatrudnienia pracowników należy :
- wypisać skierowania imienne dla każdego z pracowników na badania wstępne do lekarza medycyny pracy,
- podpisać na minimum rok umowę, najczęściej bezpłatną, z lekarzem prowadzącym gabinet medycyny pracy lub przychodnią świadczącą takie usługi,
- na podstawie tych dokumentów, po przeprowadzeniu badań, pracownik dostanie od lekarza zaświadczenie o dopuszczeniu go do pracy,
- dopilnować aby każdy z pracowników miał aktualną książeczkę sanepidowską.

Sanepid sprawuje także bieżący nadzór sanitarny, który polega na kontrolowaniu działających przedsiębiorców pod kątem przestrzegania przez nich określonych w przepisach wymagań higienicznych i zdrowotnych. Państwowy inspektor sanitarny ma prawo wstępu o każdej porze dnia i nocy przy udziale pracodawcy lub właściciela do wszystkich pomieszczeń i urządzeń zakładów pracy, środków transportu, a także obiektów będących w trakcie budowy. Może kontrolować procesy technologiczne i receptury, żądać pisemnych lub ustnych informacji, okazania dokumentów i udostępniania wszelkich potrzebnych danych, wzywać
i przesłuchiwać osoby, pobierać próbki do badań laboratoryjnych.

W razie stwierdzenia w kontrolowanym podmiocie naruszenia wymagań higienicznych
i zdrowotnych inspektor sanitarny nakazuje - w drodze decyzji lub postanowienia - ich usunięcie, wyznaczając odpowiedni termin.
Jeżeli naruszenie ustawowych wymagań spowodowało bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, inspektor sanitarny nakazuje unieruchomienie produkcji lub jej części; wycofanie z obrotu środka spożywczego, albo podjęcie lub zaprzestanie innych działań. Takie decyzje lub postanowienia podlegają natychmiastowemu wykonaniu.
Innymi sankcjami, które inspektor sanitarny może zastosować wobec nierzetelnego przedsiębiorcy, są grzywny do wysokości 500 zł, nakładane w drodze mandatów karnych.

Inspektorzy sanitarni mogą nakładać mandaty karne po przedstawieniu upoważnienia, które powinno określać m.in.: oznaczenie organu wydającego; datę i termin ważności; podstawę prawną; określenie wykroczeń, za które funkcjonariusz może wypisać mandat, oraz obszaru jego działania.
Doraźne zalecenia, uwagi i wnioski wynikające z przeprowadzonej kontroli zakładu pracy inspektor sanitarny wpisuje do książki kontroli sanitarnej, którą jest obowiązany posiadać każdy zakład. Wzór i zasady jej prowadzenia określa rozporządzenie ministra zdrowia
i opieki społecznej z 4 listopada 1985 r. w sprawie książki kontroli sanitarnej (Dz. U. nr 56, poz. 289).

Podstawa prawna:
1. Ustawa z dnia 11 maja 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 z dnia 22 czerwca 2001, poz. 634 z późn. zm., tekst jednolity Dz. U. z 2005r Nr 31, poz. 265, zmiana: Ustawa z dnia 28 lipca, Dz. U. z 2005r nr 178, poz. 1480) Ustawa ma charakter ramowy, zarówno ustawa, jak i rozporządzenia wykonawcze w pełni harmonizują z prawem żywnościowym Unii Europejskiej. W/w ustawa szczegółowo reguluje warunki higieniczno-sanitarne produkcji i obrotu żywnością, określa wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny oraz zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych w całym etapie łańcucha żywnościowego ,,od pola do stołu”. Określa: warunki produkcji środków spożywczych, używek, substancji pomagających
w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz obrotu tymi artykułami, wymagania dotyczące zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej artykułów, wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami, wymagania zdrowotne wobec osób biorących udział w procesie produkcji i w obrocie artykułami, itp. - przepisy te dotyczą tzw. "bezpiecznej żywności", nad której produkcją, przechowalnictwem i dystrybucją czuwa system HACCP; nakłada obowiązek wdrożenia systemu HACCP tylko na duże zakłady, czyli zatrudniające powyżej 250 osób;
2. Nowelizacja ww. ustawy - z dniem 24 lipca 2002 roku (Dz. U. z 2002 r. Nr 135, poz. 1145), nakłada ten obowiązek również na średnie zakłady czyli zatrudniające powyżej 50 pracowników. Małe zakłady są natomiast zobowiązane wdrożyć i stosować zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP. Obowiązki te wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2004 roku;
3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami
i substancjami dodatkowymi dozwolonymi (Dz. U. z dnia 20 kwietnia 2000, Nr 30poz. 377, z późn. zmianami) - przepis zobowiązuje zakłady produkcyjne oraz zakłady wprowadzające artykuły spożywcze do obrotu do bieżącej kontroli i rejestracji warunków przechowywania artykułów spożywczych w magazynach poprzez instalowanie termometrów i higrometrów do mierzenia temperatury i wilgotności powietrza (§22, §32 pkt 4, §38 pkt 2 oraz §69 pkt 3);
4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających
w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz.U. z dnia 10 lutego 2003r., Nr 21, poz. 179);
5. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z dnia 15 czerwca 2002 r. Nr 75, poz. 696, z późn. zmianami);
6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 18 grudnia 2002 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie żywnością (Dz.U. z dnia 17 lutego 2003r). Rozporządzenie określa kwalifikacje w zakresie przestrzegania zasad higieny, które wymagane są od osób biorących udział w procesie produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami, dozwolonymi substancjami dodatkowymi lub innymi składnikami żywności, oraz sposób i tryb uzyskiwania takich kwalifikacji.
7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 4 listopada 1985 r. w sprawie książki kontroli sanitarnej (Dz. U. z dnia 20 grudnia 1985r. Nr 56, poz. 289, z późn. zmianami);

Nowe przepisy ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia Od 17.10.2005 r. obowiązują. Nowelizacja ta m.in. wprowadza:
- obok weryfikacji, która obecnie obowiązuje, obligatoryjność dokumentowania wdrożonego w zakładzie systemu HACCP, jak również nakłada odpowiedzialność karną na przedsiębiorców, którzy nie rozpoczęli wdrażania zasad tego systemu;
- konieczność uzyskiwania - w drodze decyzji - zgody na używanie środków transportu do przewozu środków spożywczych. Decyzja taka wydawana jest przez właściwego terenowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, po dokonaniu oceny spełnienia przez środek transportu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w obrocie środkami spożywczymi;
- pakiet regulacji dotyczących reorganizacji bazy laboratoryjnej badania żywności w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zintegrowany system badania żywności należy rozumieć jako wyodrębniony organizacyjnie w każdym województwie system badań laboratoryjnych żywności, wykonywanych przez komórki organizacyjne wojewódzkich, powiatowych i granicznych stacji sanitarno-epidemiologicznych, określony przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, każdego według jego właściwości.

Пункт 3.
Все разрешения на работу для иностранцев выдаются в Управлении по трудоустройства (Urząd pracy). Для Гданьска: http://www.pup.gda.pl/ Процедура не такая уж и простая, поскольку сначала вы должны доказать, что на вашу должность не может претендовать поляк. Но эти нюансы вам уже на месте сообщат.

Пункт 4.
Этого добра в Гданьске хватает:
http://katalog.trojmiasto.pl/finanse_i_ubezpieczenia/biura_rachunkowe_i_ksiegowi/


Пункт 5.
Сам я не очень хорошо знаю Гданьск, но чтобы дать совет, нужно намного больше знать о ваших финансовых возможностях и требованиях к району. На польских форумах советов разных очень много: кто-то советуют район Morena, кто-то Gorny Wrzeszcz, Stara Oliwa или даже Старый город. Понять что-то очень сложно...

феликс писал(а):
Также подскажите если открывать фирму например в Белостоке, то можно пройти сан станцию сразу или надо по месту ведения деятельности.

Всегда все оформляется по месту открытия фирмы...

_________________
Наши сайты: Варшава По-Русски - www.warsaw.ru , Русский Курьер Варшавы - www.rkw.3w.pl или www.kurier.opolshe.ru, Наши в Польше - www.rosjanie.pl и форум: www.forum.opolshe.ru, фейсбук: https://www.facebook.com/warsaw.ru/
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Отправить e-mail Посетить сайт автора
феликс



Зарегистрирован: 20.02.2012
Сообщения: 12

СообщениеДобавлено: Вт Ноя 11, 2014 5:37 pm    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Большое спасибо. Rain еще один вопрос или просьба, может подскажите сайты фирм по продаже оборудования и прицепов в Польше.
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Rain



Зарегистрирован: 07.01.2005
Сообщения: 21258
Откуда: Варшава/Москва

СообщениеДобавлено: Ср Ноя 12, 2014 2:57 pm    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Не очень хорошо разбираюсь в этой теме, но вот тут есть масса вариантов...

https://www.google.pl/search?q=przyczepa&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:ru:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=1WZjVIaHGsGBOs32gJAB#rls=org.mozilla:ru:official&channel=fflb&q=przyczepa+gastronomiczna

_________________
Наши сайты: Варшава По-Русски - www.warsaw.ru , Русский Курьер Варшавы - www.rkw.3w.pl или www.kurier.opolshe.ru, Наши в Польше - www.rosjanie.pl и форум: www.forum.opolshe.ru, фейсбук: https://www.facebook.com/warsaw.ru/
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Отправить e-mail Посетить сайт автора
феликс



Зарегистрирован: 20.02.2012
Сообщения: 12

СообщениеДобавлено: Ср Ноя 12, 2014 3:43 pm    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Спасибо.
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Показать сообщения:   
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Поговорим о Польше -> ТРОЕГРАДЬЕ (Гданьск, Гдыня, Сопот) - Общие вопросы Часовой пояс: GMT + 1
Страница 1 из 1

 
Перейти:  
Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете голосовать в опросах
Вы можете вкладывать файлы
Вы можете скачивать файлы


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group